Média

Druhá klinika v Iráku na dosah ruky: Pomozte nám vybavit operační sál

Do zničených domovů v severním Iráku, které museli v roce 2014 opustit a utéci před řáděním tzv. Islámského státu, se začínají vracet jejich obyvatelé. Pomalu, ale jistě, a s vidinou nového začátku obydlují oblasti doposud poznamenané vleklým konfliktem. K návratu jim pomáhá humanitární mise Diecézní charity Brno a dárci, díky kterým brzy v oblasti vznikne druhá lékařská klinika. K jejímu dokončení chybí ještě důležitý krok – vybavení operačního sálu, ambulancí a laboratoře.

Rádio Proglas: Červená středa a pronásledovaní křesťané dneška

Poslechněte si rozhovor s Filipem Habrmanem v rubrice Všimli jsme si. Povídat si budeme o takzvané Červené středě, akci přibližující křesťany pronásledované v současnosti, jejíž viditelnou součástí jsou červeným světlem ozářené kostely a další budovy. Téma perzekuce z náboženských důvodů otevřeme i v širších souvislostech. Rozhovor je dostupný zde.

Společná přednáška Richarda Boudy a Filipa Habrmana, lékařského a humanitárního pracovníka, který působil v Indii, Etiopii, Ukrajině a současně v Iráku. Pracovník Institutu výzkumu inkluzivního vzdělávání Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity. V Národním divadle má na starosti dramaturgii a produkci koncertů. Od roku 2013 spolupracuje s Diecézní charitou Brno, kde vzkřísil Textilní banku Baltazar, která poskytuje oblečení nejpotřebnějším a dává práci dlouhodobě nezaměstnaným. Přednáška je dostupná zde.

Irácký Kurdistán lékařů

Filip Habrman měl na letošním 22. ročníku cestovatelského festivalu GoKamera společně s fotografem Richardem Boudou přednášku na téma Lékařská činnost v hermeticky uzavřené oblasti Severnáho Iráku a život tamních obyvatel.

Deník.cz: Nejsme barbaři, musíme si pomáhat, říká koordinátor lékařských misí

V zemích postižených válkou pomáhá od třiadvaceti let. Byl na misi v Indii, Africe a teď plánuje postavit druhou nemocnici v Kurdistánu a pekárnu pro bývalé otrokyně islamistů. „Lidé ví, že se můžou vrátit do svého města, když jim tam postavíme nemocnici,“ říká Filip Habrman z brněnské charity. V Kurdistánu, který bojuje o nezávislost pomáhá už dva roky jako koordinátor chodu nemocnice.

Video: Jak nyní vypadá život v zemích blízkého východu, které jsou zasaženy válkou?

Filip Habrman, lékařský a humanitární pracovník, který působil v Indii, Etiopie nebo Ukrajině byl hostem v Inspirativním ránu MotivP. Videozáznam si můžete zhlédnout zde.

Všimli jsme si

Poslechněte si rozhovor v rámci pořadu Červená středa na rádiu Proglas s Filipem Habrmanem z Diecézní charity Brno a fotografem Richardem Boudou. Ti popíší situaci v Sinžáru, irácké oblasti postižené nedávným panováním teroristické skupiny Islámský stát, která mimo jiné cíleně vyhlazovala náboženskou komunitu jezídů. Hosté přiblíží, co komplikuje obnovu regionu a jaká pomoc se uskutečňuje z pomocí České republiky.

Cesta humanitárce

Přečtěte si článek o naší humanitární práci z pohledu Filipa Habrmana, vedoucího Humanitárního střediska. Článek vyšel ve Flying Mag a je dostupný online (str. 72 - 79) nebo ke stažení zde.

Na misích viděl nejhorší lidské utrpení. Teď chce pomoct v Kurdistánu

O práci chartního Humanitárního střediska si můžete přečíst v dnešním vydání MF Dnes. "Když Filip Habrman z Brna vyjel v roce 2004 poprvé na lékařskou misi anglického Červeného kříže do Indie, bylo mu 23 let a byl nejmladším v celém týmu. Od té doby byl na misích svědkem děsivých činů. Právě proto teď pomáhá v islamisty zničené oblasti Kurdistánu". Celý článek si můžete přečíst zde.

Záznam rozhovoru s F. Habrmanem o Iráckém kurdistánu (Český rozhlas)